طرز تهیه بژی کرمانشاهی
💖💝💖💝💝💖💝💖💝💝💝💝💝💝💝💖💖💖💖💖💖💖💝💝
مواد لازم
مقدار مورد نیاز
آرد
۵ لیوان
شکر
۱ لیوان
روغن حیوانی مخصوص کرمانشاه
۱ لیوان
نمک
یک چهارم قاشق مرباخوری
رازیانه
۲ قاشق غذاخوری
بیکینگ پودر
۱ قاشق مرباخوری
شیر
۱ لیوان
روغن
به مقدار لازم
شکر یا پودر نارگیل (برای تزیین)
به مقدار لازم
دستور پخت بژی کرمانشاهی
طرز تهیه نان بژی کرمانشاهی به دلیل دستور پخت ساده، ماندگاری بالا و طعم همه پسند، هنوز هم در این منطقه رواج دارد. در طرزتهیه بژی خوشمزه مطابق روش زیر پیش بروید:
مرحله اول: در اولین مرحله از طرز تهیه بژی ترد، رازیانهها را درون مخلوطکن ریخته و پودر کنید.
مرحله دوم: بیکینگ پودر را درون آرد ریخته و با قاشق هم بزنید، سپس رازیانه آسیاب شده را به مخلوط آرد اضافه کنید.
مرحله سوم: در این مرحله روغن حیوانی مخصوص کرمانشاه را درون ظرفی ریخته و داغ کنید. پس از آن، مخلوط روغن داغ شده را به ترکیب آرد بیفزایید.
مرحله چهارم: در ادامه طرز درست کردن بژی، نوبت اضافه کردن شیر است؛ اما قبل از آن باید شکر را به خوبی در شیر حل کرده و بعد شیر را به مواد اصلی اضافه کنید.
مرحله پنجم: پس از هر مرحله اضافه کردن مواد باید ترکیب را به خوبی هم بزنید تا مخلوط شود. در ادامه خمیر را به طور مداوم ورز دهید و اگر احساس میکنید که میزان آرد آن کم است، میتوانید کمی آرد داخل خمیر بریزید.
مرحله ششم: خمیر را تا جایی وزد دهید که بافت منسجمی پیدا کرده و به دست نچسبید. سپس به اندازه یک گردو از خمیر برداشته و به آن حالت لولهای و کمی بیضی شکل بدهید.
مرحله هفتم: اگر دوست دارید در طرز تهیه بژی از دستور سنتی پیروی کنید، باید خمیرهای فرم داده شده را روی یک سبد با سوراخهای متوسط فشار دهید تا برجستگیهای سبد روی سطح شیرینی بیفتد. این ایده بر خلاف سادگی، در جذاب شدن شیرینی بسیار موثر خواهد بود.
مرحله هشتم: کف سینی را کمی آرد بپاشید و خمیرها را یکی یکی روی آن قرار دهید. سپس خمیرها را به مدت ۳۰ دقیقه در بیرون از یخچال استراحت دهید تا خود را بگیرند.
مرحله نهم: در انتها نوبت به سرخ کردن شیرینی بژی میرسد. برای این کار، باید ظرف گودی را انتخاب کنید، درون آن روغن بریزید و اجازه دهید تا روغن داغ شود. سپس شعله را روی حرارت متوسط قرار دهید و شیرینیها را درون روغن سرخ کنید.
مرحله دهم: در انتهای طرز تهیه بژی ساده، درون یک ظرف، دستمال آشپزخانه پهن کنید و تک تک شیرینیها را پس از سرخ شدن روی دستمال بگذارید تا روغن اضافی آنها گرفته شود. در انتها نیز میتوانید شیرینیها را با شکر یا پودر نارگیل تزیین کنید.
نکات مهم در طرز تهیه بژی نرم و خوشمزه
در طرز تهیه نان بژی کرمانشاهی نکات زیر را حتما رعایت کنید:
اگر دوست دارید تا شیرینیها را به شکل نرمتری مصرف کنید، میتوانید آنها را بلافاصله پس از سرخ شدن درون قابلمه یا ظرف مخصوص نگهداری شیرینی، قرار داده و درب آن را ببندید.
به جای روغن حیوانی کرمانشاهی، میتوانید از هر روغن محلی دیگر یا حتی روغن جامد استفاده کنید.
در صورتی که بژی را با میزان شیرینی کمتر دوست دارید، مقدار شکر در فهرست مواد اولیه را کاهش دهید.
اگرچه در دستور اصلی از موادی مثل کنجد یا مغز گردو استفاده نشده است، ولی شما میتوانید برای مغذی کردن شیرینی بژی، از دانهها و مغزیجات مختلف هم استفاده کنید.
از آنجایی که شیرینی بژی خیلی سریع سرخ میشود، پس در سرخ کردن آن نهایت دقت خود را به کار ببرید تا از سوختن شیرینیها جلوگیری کنید.
برای حل شدن شکر در شیر باید حتما کمی آن را گرم کنید؛ اما به هیچ وجه شیر داغ یا حتی ولرم را به آرد اضافه نکنید و اجازه دهید تا شیر خنک شود.
از شکلات بن ماری شده هم میتوانید برای تزیین یا خوشمزهتر کردن شیرینی بژی استفاده کنید.
در صورتی که دوست داشته باشید رنگ شیرینی خوشرنگتر شود، میتوانید هنگام تهیه مقداری زعفران یا زردچوبه را به ترکیب شیرینی اضافه کنید.
در دستور کامل بژی، برای خوش عطر کردن شیرینی میتوانید مقداری پودر هل داخل خمیر بژی بریزید.
برخی افراد تصور میکنند که طرز تهیه بژی با آب هم امکانپذیر است؛ در حالی که این شیرینی در دستور پخت اصلی خود با شیر آماده میشود. در واقع میتوان گفت که طرز تهیه بژی کرمانشاهی بدون شیر یا طرز تهیه بژی بدون شیر گزینه چندان مطلوبی نیست.
در طرز تهیه بژی کرمانشاهی با خمیر مایه، به جای بیکینگ پودر از خمیر مایه استفاده میشود. در این روش باید نیمی از شیر را با خمیر مایه و نیم دیگر را با شکر مخلوط کنید. پس از ۱۰ دقیقه، خمیر مایه به عمل آمده و میتوانید آن را به دیگر مواد اضافه کنید.
روش نگهداری شیرینی برساق کرمانشاه
پس از آشنایی با طرز تهیه بژی کرمانشاهی، اکنون این سوال مهم پیش میآید که نان بژی را چگونه نگهداری کنیم؟ پس از تهیه و خنک شدن شیرینیها، آنها را در ظرف دربدار چیده و در جایی خشک و خنک قرار دهید که با این روش شیرینی تا یک ماه سالم میماند. برای افزایش ماندگاری شیرینی بژی نیز میتوانید ظرف نگهداری را در یخچال بگذارید تا شیرینی نزدیک به ۳ ماه سالم بماند.
جلوگیری از خراب شدن نان بژی
علت خشک شدن بژی برساق این است که این نان را به شیوه اصولی نگهداری نکردهاید. شیرینی بژی در معرض هوای آزاد خشک شده و بافت خود را از دست میدهد، پس حتما شیرینیها را در ظرف دربدار نگهداری کنید و دقت داشته باشید که درب ظرف به خوبی بسته باشد.
درباره اولین تهیه نان بژی اطلاعات دقیقی در دسترس نیست، اما این نان پیشینه هزار ساله دارد و از جمله آیینهای سنتی کردها محسوب میشود که در جشنها و مراسمهای مختلف، شیرینی بژی تهیه میکردند.
شیرینی کرمانشاهی بژی، یک نان صبحانه خوشمزه!
در این مقاله به معرفی طرز تهیه شیرینی بژی پرداختیم. شیرینی بژی یکی از خوراکیهای خوشمزه و سنتی کرمانشاه است که از گذشته تا امروز محبوبیت خود را چه در بین اهالی این منطقه و چه در بین سایر اقوام حفظ کرده است. از آنجایی که این شیرینی کالری خوبی دارد و مدت زمان زیادی فرد را سیر نگه میدارد، میتوانید از آن در میان وعدهها و حتی صبحانه استفاده کنید. در ضمن با دنبال کردن طرز تهیه نان چایی هم میتوانید یک نان خوشمزه برای صبحانه تدارک ببینید.
سوالات متداول
در طرز تهیه بژی برساق نرم از چه مواد اولیهای استفاده میشود؟
برای درست کردن بژی به آرد، شکر، روغن، نمک، شیر، بیکینگ پودر، روغن حیوانی و رازیانه نیاز دارید.
علت سفت شدن خمیر بژی کرمانشاهی چیست؟
اگر میزان آرد شیرینی بژی کرمانشاهی بیش از حد زیاد شود، خمیر شیرینی خشک خواهد شد. برای حل این مشکل، مقداری کمی روغن به آرد اضافه کرده و مجددا ورز دهید.
در طرز تهیه نان بژی کرمانشاهی حتما باید از روغن کرمانشاهی استفاده کنیم؟
در روش اصلی تهیه این شیرینی از روغن کرمانشاهی استفاده میشود، اما در صورتی که روغن کرمانشاهی در دسترس نبود، میتوانید آن را با روغن جامد یا هر روغن محلی دیگر جایگزین کنید.