آشپزی آنام

  • خانه 

طرز تهیه تباهگ چابهاری

25 اسفند 1403 توسط anam

 

با دستور پخت یکی از غذاهای خوشمزه و متفاوت استان سیستان و بلوچستان به نام تباهگ آشنا شوید و از طعم و مزه بی‌نظیر آن در خانه لذت ببرید. 

تباهگ یکی از لذیذترین و قدیمی‌ترین غذاهای محلی استان سیستان و بلوچستان است که در خارج از این استان و کشورهای همجوار عربی خلیج فارس نیز به‌عنوان سوغاتی باارزشی، شناخته می‌شود. تباهگ در واقع، یک روش نگهداری از گوشت است که پس از آماده شدن، از آن یک خوراک لذیذ یا پلو بلوچی درست می‌کنند. تباهگ، از گوشت گاو، گوسفند یا شتر ورقه‌شده، نمک، فلفل و پودر انار درست می‌شود و طعمی فوق‌العاده دلچسب دارد.

قدمت تباهگ در سیستان و بلوچستان به چند قرن می‌رسد. این غذا در اصل، یکی از قدیمی‌ترین و سنتی‌ترین غذاهای مردم بلوچستان است. در زمان‌های دور که امکان نگهداری طولانی‌مدت گوشت به‌دلیل نبود برق و تجهیزاتی چون یخچال و فریزر فراهم نبود، مردم این منطقه گوشت گوسفندهایی که در اعیاد به‌خصوص در عید فطر و عید قربان سر می‌بریدند، نمک سود کرده و در آفتاب خشک می‌کردند تا بتوانند مدت بیشتری آن را نگه دارند.
طعم فوق‌العاده و دلچسب تباهگ سبب شده است تا این غذای سنتی، کماکان جایگاه خود را در سفره مردمان بلوچ حفظ کند
در این تکنیک، قصابان ماهر پس از ذبح گوسفند، گوشت آن را به‌صورت ورقه‌های نازکی برش می‌دادند. سپس گوشت را با نمک، پودر انار و ادویه می‌پوشانند. این گوشت‌ها را معمولا برای ۱۰ روز در فضای باز و زیر نور تابش آفتاب قرار می‌دادند تا خشک شوند. آن‌ها همچنین برای اینکه از نفوذ گردوغبار و حمله مگس‌ها به گوشت جلوگیری کنند، پارچه نازک توری را روی آن‌ها می‌گذاشتند. گوشت، پس از آماده شدن در مشک نگهداری می‌شد. پودر انار از کوبیدن یا چرخ‌کردن دانه‌های انار خشک‌شده درست می‌شود و در زبان محلی به آن، انار دانَگ می‌گویند.
امروزه با وجود یخچال و فریزر، اهالی خون‌گرم و دوست‌داشتنی بلوچستان، تباهگ را با همان روش سنتی درست می‌کنند. طعم فوق‌العاده و دلچسب تباهگ سبب شده است تا این غذای سنتی کماکان جایگاه خود را در سفره مردمان بلوچ حفظ کند. به‌طور معمول، پس از به جوش آمدن گوشت تباهگ، به آن برنج اضافه می‌کنند تا به‌صورت یک پلو خوشمزه و مقوی بلوچی دربیاید. مردم سیستان و بلوچستان، به‌خصوص منطقه مکران، پلو بلوچی تهیه‌شده با تباهگ را در روزهای سرد سال و به‌خصوص در ماه رمضان به‌عنوان سحری می‌خورند.
مواد لازم برای تباهگ
گوشت تباهگ به مقدار لازم
نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
روغن سرخ‌کردنی به مقدار لازم
طرز تهیه تباهگ 

۱. گوشت تباهگ را به‌همراه نمک، فلفل سیاه و مقداری آب در قابلمه‌ای مناسب بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا به جوش بیاید.
۲. پس از یک ساعت جوشیدن و نرم شدن گوشت، آن را داخل صافی بریزید و آبش را جدا کنید.
۳. روغن را در ماهیتابه بریزید و روی شعله گاز بگذارید تا روغن داغ شود. سپس گوشت نرم‌شده تباهگ را در روغن بریزید و کمی آن را تفت دهید.
۴. تباهگ آماده است. می‌توانید آن را با برنج پخته‌شده با آب گوشت یا برنج زعفرانی سرو کنید یا برای طبخ پلو بلوچی از آن استفاده کنید.
نکات مهم برای طبخ تباهگ
برخی افراد معتقد هستند که تفت دادن تباهگ در روغن، باعث از بین رفتن طعم آن می‌شود. به همین علت، پس از پخته شدن تباهگ در آب، به آن برنج اضافه می‌کنند تا پلوی خوشمزه‌ای به دست بیاید.
شما می‌توانید برنج خود را با آب گوشت باقی‌مانده بپزید و آن را در کنار تباهگ سرو کنید.
برای تهیه تباهگ در منزل، کافی است گوشت را به‌صورت ورقه‌ورقه برش بزنید و سپس با دانه‌های انار کوبیده شده یا چرخ‌شده و نمک، آن‌ها را ورز دهید. گوشت‌های مزه‌دارشده را در ماکروویو قرار دهید تا خشک شوند.
مواد لازم برای پلو بلوچی
برای ۳ تا ۴ نفر
تبلیغات 

آب تباهگ
گوشت پخته تباهگ
۳ پیمانه برنج
یک عدد پیاز
نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
طرز تهیه پلو بلوچی
 
۱. پیازها را در مقداری روغن تفت دهید تا کاملا طلایی شوند. سپس نمک و فلفل سیاه را به آن اضافه کنید.
۲. تباهگ پخته‌شده را به پیاز اضافه کنید و با هم تفت دهید.
۳. برنج را در آب گوشت تباهگ بریزید و مخلوط پیاز و گوشت را نیز به آن بیفزایید. اگر به مقدار بیشتری آب برای تهیه پلو نیاز بود، در این مرحله به آن آب اضافه کنید.
تبلیغات 

۴. درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید تا غذا به‌مدت نیم‌ساعت دم بکشد.
سفر به سیستان و بلوچستان با طعم تباهگ
استان سیستان و بلوچستان به‌قدری زیبا است که شما را متحیر خواهد کرد. این استان با پتانسیل‌های گردشگری فراوان، دارای جاذبه‌های تاریخی و طبیعی خارق‌العاده‌ای است که کماکان برای بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی، ناشناخته باقی مانده‌اند. غذاها و فرهنگ آشپزی این استان نیز مملو از ناشناخته‌های جذاب و فوق‌العاده برای مردمی است که تاکنون به آنجا سفر نکرده‌اند و از طعم وسوسه‌کننده و جادویی خوراک‌های آن‌ها نچشیده‌اند. تباهگ از پرطرفدارترین غذاهای این خطه، حتی در بین اهالی غیربلوچ به شمار می‌آید. پس در سفر به این استان زیبا حتما آن را امتحان کنید.

 

 

 

مطلب قبلی
مطلب بعدی
 2 نظر

موضوعات: بدون موضوع لینک ثابت

نظر از: anam [عضو] 
  • آشپزی آنام

نوش جان

1403/12/25 @ 10:17
نظر از: anam [عضو] 
  • آشپزی آنام

احسنت

1403/12/25 @ 10:16


فرم در حال بارگذاری ...

فید نظر برای این مطلب

دی 1404
شن یک دو سه چهار پنج جم
 << <   > >>
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

آشپزی آنام

جستجو

موضوعات

  • همه
  • بدون موضوع

فیدهای XML

  • RSS 2.0: مطالب, نظرات
  • Atom: مطالب, نظرات
  • RDF: مطالب, نظرات
  • RSS 0.92: مطالب, نظرات
  • _sitemap: مطالب, نظرات
RSS چیست؟

پیوندهای وبلاگ

  • کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان
  • تماس